tiistai 30. marraskuuta 2010

Pitkä odotus torstaihin

14. raskausviikko. Pahoinvointi on taaksejäänyttä elämää. Mutta odotukseen tuli uusi pelko, ensimmäisessä ultrassa.
Mahdollinen napanuoratyrä.

NAPANUORATYRÄ eli omfaloseele tarkoittaa sitä, että sikiön vatsaontelon elimiä, muun muassa suolistoa, on työntynyt napanuoran sisälle. Sikiön normaalin kehityksen alussa keskisuoli työntyy napanuoraan, josta se sitten vetäytyy pois. Napanuoratyrä syntyy, kun tämä vetäytyminen epäonnistuu. Suoliston lisäksi napanuoran sisälle voi työntyä esimerkiksi maksa.
Napanuoratyrän taustalla on usein jokin kromosmipoikkeavuus tai moniepämuodostuma, joskus se esiintyy myös yksittäin. Napanuoratyrä voidaan todeta ultraäänitutkimuksella ja siihen liittyy myös kohonnut AFP-pitoisuus lapsivedessä ja äidin veressä. Osa napanuoratyristä todetaan vasta lapsen syntymän jälkeen.
Napanuoratyrä voidaan korjata kirurgisesti lapsen synnyttyä, jos napanuoran sisälle on työntynyt vain lyhyt pätkä suolta. Jos napanuoran sisälle on työntynyt paljon suolta ja maksa, sen korjaamien saattaa olla hankalaa tai jopa mahdotonta ja lapsi saattaa menehtyä varhain. Kiireellisen kirurgisen hoidon vuoksi napanuoratyrä olisi hyvä todeta jo raskausaikana, jotta osataan varauta hoitoon ja valita sopivin synnytyspaikka. Napanuoratyrän ennusteeseen vaikuttaa myös mahdolliset taustalla olevat muut poikkeavuudet.

Torstaina on kontrolli UÄ. Pelottaa.

Kuva vau.fi, teksti sikioseula.dy.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit! :)