torstai 10. helmikuuta 2011

Isoja asioita, pieniä valintoja

Tämä äiti tuntee itsensä kelvottomaksi ja lasten elämän tuhoajaksi. Vai syödäänkö teillä lihaa ja joskus myös karkkia? Hämmentävää, pelottavaa! Haluan painua sohvannurkkaan.

Kuva: google kuvahaku


Natriumglutamaattia lisätään joka paikkaan, jotta ruuassa olisi makua. Kyseessä on Heikkilän mukaan monin tavoin ongelmallinen lisäaine.
− Vaikka natriumglumaatti on näennäisesti muutaman aminohapon yhdistelmä eli luonnollinen, se on kuitenkin ennen kaikkea hermojen välittäjäaine aivoissa. Jos sen saanti menee överiksi, se alkaa tuhota aivosoluja.
Ihmisellä on aivoissa niin sanottu veriaivoeste. Toisin sanoen aivojen verisuonissa on säätelymekanismi, joka ei päästä kaikkia aineita herkkiin aivoihin. Natriumglutamaatti kuitenkin läpäisee esteen.
− Monien neurotutkijoiden mielestä se on huolestuttavaa. Kun aivoihin pääsee ylimääräistä natriumglutamaattia, se aiheuttaa aivoissa neuroärsytystä ja voi tuhota hermosoluja.
Asiasta tekee erityisen huolestuttavan se, että lapsilla ja ikääntyvillä ihmisillä veriaivoeste on heikko. Näillä ikäryhmillä liika natriumglutamaatin saanti voi aiheuttaa dramaattisia vaikutuksia.
− Se on yksi syy nuorten ja lasten käytöshäiriöihin sekä ikääntyvien dementiaan.
− On myös todettu, että natriumglutamaatti sekoittaa aivojen säätelymekanismin ruuan suhteen ja vaikuttaa hormoneihin, jotka säätelevät kylläisyyden tunnetta. Se on yksi ylipainon syitä, vaikka virallinen puoli kieltää asian, Heikkilä lisää.
Natriumglunamaatti on haittavaikutuksistaan huolimatta tänä päivänä ruokateollisuuden keskeinen lisäaine ja täysin laillinen. Heikkilä kehottaa välttämään kyseistä lisäainetta viimeiseen asti.
− Ihmiset reagoivat hirveän herkästi natriumglutamaattiin. Näen omassa käytännön työssäni, että kun ruuasta otetaan glutamaatit pois, monet asiat rupeavat toimimaan.
Toinen erityisen haitallinen lisäaine on nitraatti. Sillä värjätään erilaisia lihoja, makkaroita ja leikkeleitä punaiseksi.
− Nitraatti muuttuu suolistossa nitrosamiiniksi, jolla on suora yhteys suolistosyöpiin.
− On myös tehty laajoja epidemologisia tutkimuksia, joissa on todettu, ettei lihansyönti itsessään aiheuta mitään, mutta manipuloidut makkarat aiheuttavat. Ne on yhdistetty sydän- ja verisuonisairauksiin sekä syöpiin, Heikkilä kertoo.
Heikkilä mainitsee haitallisina myös väriaineet, joilla värjätään karamellit, limonadit ja vastaavat. Myös niillä on selvä vaikutus lasten käyttäytymiseen, joskin asia on tiedetty ja alettu vähitellen ymmärtää myös virallisella puolella. Teksti lainattu mtv3.fi-sivuilta

Tiedän, että Heikkilästä ollaan montaa mieltä, mutta tällaiset asiat laittavat miettimään, mikä vaikutus kaikella on ihmiseen. (Tokikaan meillä ei syödä eineksiä vaan teen ruuat itse. Pyrin myös monipuoliseen ja terveelliseen perusruokaan). Mutta ainahan sitä on parantamisen varaa!
Ehkä täytyy vaan pitää järki kädessä ja valita kultainen keskitie. Teen parhaani ja toivotaan että se riittää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit! :)